okt 01

Gå med ynde – Løb med forstand

Vingummisko

Det er så dejligt at se, hvor meget gang og powerwalk vinder frem. Der har i mange år været en tendens til, at ”man” helst skulle have et mål om at løbe marathon, men nu er det dejligt at høre alle sundhedseksperter gøre opmærksom på de store helbredsgevinster, der er ved at gå.

Selv er jeg inkarneret løber og har efterhånden været det i 30 år. Min yndlingsdistance er halvmarathon, men jeg går ikke af vejen for en marathon i ny og næ. Det udelukker dog bestemt ikke, at jeg sætter pris på en god lang spadseretur – gerne med nogle styrkeøvelser undervejs! Jeg er overbevist om, at mit forholdsvist lave løbetempo kombineret med gang og styrke er grunden til, at jeg er kommet stort set skadefrit gennem min løbekarriere – Indtil videre har jeg på forkant kunnet reagere på mine skavanker og dermed undgået at skulle stoppe helt.

Der er flere chokerende tal for, hvor mange motionsløbere, der bliver skadet indenfor det første år – Artiklen fra Aktiv træning, som jeg har linket til nedenfor, siger 45%, men tal op til 85% nævnes også. Dette er i sig selv en god grund til at starte forsigtigt med at motionere; Det er essentielt at blive god til at afkode, hvad kroppen fortæller én: Er det ok at sætte distancen op? Er det ok at sætte mere fart på? Føles det hele ok? Vil du gerne lære at løbe, er det en rigtig god idé at starte med gang, da belastningen på leddene er mindre end ved løb – Herved kan du vænne din krop gradvist til fysisk træning.

Overvej flg., hvis du gerne vil løbetræne:

  • Falder du sammen i kroppen, når du bevæger dig?
  • Vralter du fra side til side, når du går?
  • Løber du langsommere, end du går?

Hvis du kan svare ja til mindst ét af de tre spørgsmål, vil det være mere fornuftigt at få styr på at kunne gå ordentligt og få suppleret med styrketræning, der gør dig stærk nok til – med tiden – at kunne løbe.

Skal der flere argumenter på bordet, vil jeg nævne, at udendørs træning stort set er godt for alt:

  • Du får et bedre immunforsvar. Er du vant til at færdes udendørs, er du mere robust og kommer hurtigere over en forkølelse (hvis du overhovedet bliver forkølet).
  • Du bliver i bedre humør (endorfiner aka kroppens lykkepiller stortrives, når man bevæger sig udenfor).
  • Du bliver god til noget af det mest essentielle, som din krop er skabt til, nemlig at kunne bære dig selv og kunne bevæge dig rundt ved egen hjælp. Jo ældre du er, jo vigtigere er det at holde mobiliteten ved lige.

Løbere bliver ofte motiveret til at træne ved at sætte sig et mål i form af deltagelse i et løbsarrangement. Det har knebet lidt for gangsporten, men flere og flere motionsløb tilbyder efterhånden både løb og gang; senest er gang kommet på programmet til DHL-stafetten. Det betyder, at man til et motionsarrangement kan deltage sammen med folk, der ikke løber – Måske bliver du overrasket over, hvor hurtigt nabokonens gangtempo i virkeligheden er?

Langdistancegang findes skam også, bl.a. til Nationalpark Thy marathon (se længere liste i artikel fra I form refereret nedenfor). Så skal vi selvfølgelig ikke glemme marcher som Hærvejsmarchen, de traditionelle julemærkemarcher og pilgrimsruterne (f. eks. Santiago de Compostela), der ”altid” har været der. Mulighederne er mange!

 

Men husk nu at starte med at finde dit niveau –

 

God fornøjelse!

 

Mvh Marianne

 

Refererede artikler:

Aktiv træning: Forskerne: Derfor bliver vi skadede

Chris Macdonald: Vi skal blive bedre til at betragte gåture som motion

I form: Gå dig slank (incl. vejledning om hvor mange skridt, der skal til)

Birgitte Nymann: Derfor kan en gåtur gøre underværker for din sundhed

I form: Gå et marathon (eksempler på arrangementer, link til website med træningsprogrammer)